top of page

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Ben jij ook zo dol op chocolade? In veel huishoudens liggen er altijd wel een paar chocoladerepen binnen handbereik. Maar als je huisdieren hebt, moet je extra voorzichtig zijn. Chocolade is namelijk giftig voor honden en katten. Vooral honden kunnen er een sport van maken om een chocoladereep van tafel te trekken – met papier en al! Maar waarom is chocolade eigenlijk zo schadelijk voor je viervoeter? En wat moet je doen als je hond toch chocolade heeft gegeten? Lees snel verder!



A Big No For Me. Mopshond met chocola. Door Nutripaws.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat een stof die we zelf zonder problemen kunnen verwerken: theobromine. Deze stof wordt bij de hond langzamer door het lichaam afgebroken en voor een deel weer opnieuw opgenomen via de darmen en de blaas. Hierdoor blijft het langer en in hogere concentraties in het lichaam van het dier, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat. Pure chocolade is dus veel giftiger voor honden dan bijvoorbeeld melkchocolade.

Wat gebeurt er als je hond chocolade eet?

Als je hond chocolade heeft gegeten, kunnen de vergiftigingsverschijnselen snel optreden, meestal binnen 4 tot 12 uur. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid chocolade die je hond heeft gegeten, het type chocolade, en zijn gewicht.


Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden zijn onder andere:

  • Onrust en hyperactiviteit

  • Braken en diarree

  • Verhoogde hartslag en hijgen

  • Spiertrillingen

  • In ernstige gevallen: epileptische aanvallen, coma, en zelfs de dood

Hond heeft chocola gegeten. Wat te doen?

Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Als je hond chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je dierenarts. Houd de verpakking bij de hand, zodat de dierenarts kan inschatten hoeveel theobromine je hond heeft binnengekregen. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. Het kan zijn dat je hond een behandeling nodig heeft, zoals braken opwekken of zelfs ziekenhuisopname.


Gezonde alternatieven voor je hond tijdens de feestdagen

Wil je jouw hond deze feestmaand extra verwennen? Kies dan voor gezonde alternatieven! Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit of vlees – gezonde traktaties die je eenvoudig zelf kunt maken. Zelfgebakken koekjes zijn ook een heerlijke en gezonde optie, en het is bovendien een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Zelf bakken? Probeer dit recept eens:

Ingrediënten

  • 2 bananen

  • 16 eetlepels havervlokken

  • 4 eetlepels ongezoete pindakaas

  • Speltmeel

Bereiding

  1. Pel de bananen en prak ze fijn tot een puree.

  2. Voeg de pindakaas en de havervlokken toe.

  3. Kneed het mengsel en voeg een klein beetje speltmeel toe totdat het op koekjesdeeg lijkt.

  4. Laat het mengsel 20 minuten rusten.

  5. Rol het deeg uit met een deegroller. Blijft er deeg plakken? Bestuif de deegroller dan met speltmeel.

  6. Snijd koekjes uit het deeg.

  7. Bak de koekjes 30-35 minuten in de oven op 150-160°C.

Zorg dat de koekjes goed zijn afgekoeld voordat je ze aan je hond geeft.

Zorgeloos genieten van de feestmaand met je viervoeter

Laten we de feestmaand veilig houden voor onze huisdieren. Samen zorgen we voor een blije, gezonde hond die ook van deze gezellige tijd kan genieten.

Heeft je hond een gevoelige maag of andere gezondheidsproblemen? We delen graag onze ervaringen en helpen je verder met het vinden van de juiste oplossing voor jouw hond. Neem gerust contact met me op!

Lieve groet, Irma



bottom of page