Veilig wandelen met je hond in de herfst
De blaadjes vallen en de wereld verandert in een betoverende kleurenpracht van goud en geel. Herfst is de perfecte tijd voor lange wandelingen met je hond. Maar voordat je de deur uit stapt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je viervoeter veilig blijft tijdens deze mooie tijd van het jaar.
1. Wees voorzichtig met eikels
Veel honden vinden het leuk om met eikels te spelen, maar dit kan gevaarlijk zijn! Eikels bevatten tannine, een looizuur dat de eikenboom beschermt tegen dieren die de bladeren of de boom willen eten. Vooral de groene, onrijpe eikels en de groene bladeren hebben een hoog tanninegehalte en zijn dus het giftigst.
Hoewel oudere, bruine eikels en bladeren minder tannine bevatten, kunnen ze nog steeds schadelijk zijn voor je hond. Te veel tannine kan je hond flink ziek maken. Je viervoeter kan last krijgen van buikpijn, lusteloosheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kan het de nieren en darmen beschadigen en levensbedreigend zijn.
Als je hond eikels heeft gegeten en symptomen vertoont neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
2. Kastanjes, beukennootjes en dennenappels
Om verstoppingen of schade aan het maag-darmkanaal te voorkomen, is het belangrijk om te vermijden dat je hond speelt met kastanjes of dennenappels. Deze kunnen gemakkelijk worden doorgeslikt, wat kan leiden tot verstoppingen waarvoor vaak een operatie nodig is. Als een kastanje of dennenappel eerst wordt doorgeslikt in stukjes, kunnen de scherpe randjes of splinters schade aanrichten in de spijsverteringswegen.
Hoewel tamme kastanjes meestal niet giftig zijn voor honden, vormt de wilde kastanje, ook bekend als de paardenkastanje, een groter gevaar. Deze bevat aesculine, een toxische stof die ernstige symptomen kan veroorzaken zoals lusteloosheid, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Beukennootjes bevatten blauwzuur en kunnen ook schadelijk zijn voor je hond. Vooral als je hond er veel van eet, kan dit leiden tot misselijkheid, braken en diarree.
Een andere herfstvrucht die problemen kan veroorzaken is de dennenappel. Hoewel dennenappels geen looizuur bevatten, kunnen ze toch ongemak veroorzaken. Ze bevatten soms hars of andere chemicaliën die misselijkheid, buikpijn of braken kunnen veroorzaken. Bovendien kan een hond die een deel van een dennenappel inslikt last krijgen van verstoppingen als het vastloopt in de keel of het spijsverteringskanaal. De scherpe schubben van de dennenappel kunnen ook interne verwondingen veroorzaken.
3. Pas op voor giftige paddenstoelen
Herfst betekent ook een explosie van paddenstoelen in het bos en in je tuin. Terwijl sommige paddenstoelen onschadelijk zijn, kunnen andere giftig zijn voor honden. Als je hond een paddenstoel heeft gegeten en je bent niet zeker of deze veilig is, maak dan een foto en bel je dierenarts. Kijk uit voor symptomen zoals lethargie, buikpijn, braken en diarree.
4. Hulst
Hulst met zijn felrode besjes en groene bladeren ziet er feestelijk uit, maar het is niet veilig voor je hond. Hulst bevat tannine en kan leiden tot buikpijn, braken en diarree als je hond ervan eet. Zorg ervoor dat je hond niet in de buurt komt van deze struik.
5. Herfstmijten
Een ander probleem om in de gaten te houden, zijn herfstmijten (ook wel oogstmijten genoemd). Deze kleine, roodoranje beestjes komen vooral voor in het gras en tussen de struiken van augustus tot de herfst. Ze kunnen zich aan je hond vastklampen en heftige jeuk en huidirritatie veroorzaken. Je hond kan gaan krabben en likken, wat kan leiden tot ontstekingen, schilfers en kale plekken.Â
Als je denkt dat je hond herfstmijten heeft, kan de dierenarts een huidafkrabsel nemen om te controleren. In sommige gevallen kunnen de larven al weg zijn, maar de jeuk kan aanhouden. Behandelingen kunnen variëren van jeukverlichting tot medicatie, afhankelijk van de ernst van de symptomen.Â
Hoe herfstmijten te voorkomen
Herfstmijten kunnen je hond veel ongemak bezorgen. Zorg ervoor dat je hond goed behandeld wordt met anti-vlooienmiddelen en probeer gebieden met veel herfstmijten te vermijden. Controleer je hond regelmatig na buitenactiviteiten om te voorkomen dat deze beestjes zich aan hem vasthechten. Blijf je hond ook beschermen tegen teken en vlooien, die nog steeds actief kunnen zijn in de herfst.
Voorkomen is beter dan genezen
Leer je hond het commando ‘laat los’ of ‘nee’ om te voorkomen dat hij schadelijke dingen van de grond eet. Als hij iets loslaat wat niet mag, beloon hem dan met iets lekkers, een knuffel of bemoedigende woorden zoals ‘goed zo’.
Geniet veilig van de herfst met je hond
De herfst is een geweldige tijd om samen met je hond van de natuur te genieten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen jullie volop genieten van dit seizoen zonder zorgen.
Lieve groet, Irma
Comments