top of page

Het effect van voeding op het gedrag van je hond

Voeding is een belangrijk onderdeel van hoe wij we functioneren, ons voelen en hoe we ons gedragen. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze honden. Wat is dan het effect van voeding op het gedrag van jouw trouwe viervoeter?


Een Chihuahua zit naast zijn voerbak met tekst over gezond hondenvoer en gedrag. Nutripaws

Hoe voeding invloed heeft op het gedrag van honden

We weten allemaal dat een goede voeding bijdraagt aan het welzijn van onze lieve hond. Maar wat voor effect heeft voeding op het gedrag? Je kunt je voorstellen dat als jouw hond te weinig of teveel te eten krijgt, of pijn heeft, dat dit effect heeft op zijn/haar gedrag. Jouw maatje zal dan wellicht minder actief zijn en bijvoorbeeld geen zin hebben om te wandelen of te spelen. 


Als er voedingsmiddelen ontbreken of overvloedig aanwezig zijn, kan het zijn dat je hond prikkelbaar wordt, zenuwachtig of zelfs agressief. Omdat honden niet kunnen vertellen dat ze zich slecht voelen, is het aan ons om deze signalen te herkennen en te begrijpen.


Verschillende factoren in de voeding kunnen een rol spelen in het gedrag van honden. Ofwel een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen kan leiden tot een verandering in het gedrag.

Wat gebeurt er als jouw hond niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt?

  • Een tekort aan vitamine B kan ertoe leiden dat je hond nerveus, prikkelbaar, lusteloos is.


  • Honden kunnen reageren op bepaalde ingrediënten in de voeding. Hierbij kun je denken aan granen, kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Bijvoorbeeld een hond die allergisch is voor granen krijgt jeuk en huidirritatie en dat kan leiden tot prikkelbaarheid en onrustig gedrag.


  • Hyperactief, agressief, prikkelbaar gedrag? De oorzaak kan liggen in suikers en kunstmatige toevoegingen of een tekort aan Omega 3 vetzuren.


  • Is jouw maatje bang of ervaart hij/zij stress? Magnesium en vitamine B spelen een belangrijke rol in het zenuwstelsel. De B-vitaminen spelen ook een belangrijke rol in de hersenfunctie, dit maakt dat ze kunnen helpen om de stemming te verbeteren. Ook Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de hersenen en hebben dus een positieve invloed op het gedrag. 


Het belang van tryptofaan voor de stemming en het gedrag van honden

Een ander belangrijk stofje dat bijdraagt aan de stemming van je hond is tryptofaan. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt ook wel een ‘gelukshormoon’ genoemd. Het heeft een stimulerende werking; het beïnvloedt o.a. de stemming, de slaap en de eetlust. Kortom, het geeft een gevoel van tevredenheid, rust en onderdrukt angst en agressie.


Onderzoeken hebben aangetoond dat een tekort aan serotonine gepaard gaat met depressie en angst. Je zult je misschien afvragen waar zit tryptofaan dan in? Tryptofaan zit in spiervlees, eieren en in melkproducten.



Waarom een gebalanceerde darmflora essentieel is voor het gedrag van een hond

Een gezonde darmflora (darm-microbiota) speelt een cruciale rol in het welzijn van je hond. De darmflora bestaat uit een mix van goede en slechte bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.


De darmflora speelt een rol bij:

  • de opname van voedingsstoffen;

  • de synthese van vitaminen;

  • het filteren van schadelijke onverteerbare stoffen;

  • het immuunsysteem en de weerstand.

Als bacteriëngroepen ontbreken op een bepaalde locatie kunnen andere bacteriëngroepen deze ruimte innemen. Wanneer dit op grotere schaal gebeurt raakt de darmflora uit balans. Dit noemen we dysbiose (ook wel dysbacterie of dysbacteriose). Dysbiose kan ontstaan of verergeren door bijvoorbeeld: bacteriën die gifstoffen produceren (bijv. pathogene E-coli), door verminderde productie van verteringssappen of door een verzwakt immuunsysteem.


Wanneer de darmflora uit balans is, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan verminderde eetlust, huid- en vachtproblemen (zoals jeuk), gewichtsverlies doordat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, verstoorde spijsvertering (bijvoorbeeld door gasproducerende bacteriën), en zeker ook diarree en veranderingen in de ontlasting. Dit zijn vaak de eerste signalen van een verstoorde darmflora.


Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze symptomen ook invloed kunnen hebben op het gedrag van jouw maatje. 



Krijg advies op maat voor de juiste voeding voor je hond

We kunnen wel concluderen dat het kiezen van de juiste voeding essentieel is voor het welzijn en de gezondheid van jouw hond. Door zorgvuldig te letten op de voeding die je jouw hond geeft, kun je niet alleen zijn lichamelijke gezondheid verbeteren, maar ook zijn gedrag positief beïnvloeden. Heb je veranderingen in het gedrag van je hond opgemerkt en vraag je je af of de voeding hierbij een rol speelt?


Ik sta klaar om je te helpen met advies op maat. Klik hier voor een persoonlijke voercheck en voedingsadvies om te zorgen dat jouw hond de beste voeding krijgt die bij zijn behoeften past.



Lieve groet, Irma



Bron: Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS) – Can diet composition affect dog behaviour?

Comments


Commenting has been turned off.
Irma ten Broeke met 2 van haar Cavaliertjes

Hi, ik ben Irma

In "Wist je dat?" vind je al mijn blogs rondom hondenvoeding en gezondheid. Heb je een specifieke vraag?

Neem gerust contact met me op

Meer blogs

bottom of page